پکینگ پنوماتیک

پکینگ پنوماتیک: در تجهیزات مکانیکی به موجب حرکت قطعاتی که در تماس با یکدیگر قرار دارند، اصطکاک رخ می‌دهد. زمانی که میزان اصطکاک بین قطعات متحرک کنترل نشود، در زمان کوتاهی آسیب‌های شدیدی به آن‌ها وارد می‌شود و همچنین می‌تواند باعث از کار افتادن قطعات در نتیجه اصطکاک شود. برای جلوگیری از این اتفاق، معمولا از سیالاتی مانند هوا، آب و روغن برای روان کاری قطعات متحرک استفاده می‌شود. کنترل جریان سیالات در تجهیزات مکانیکی اهمیت بالایی دارد. به همین علت لازم است که حتما با آب‌بندی قطعات، مانع از نشت سیالات در تجهیزات مکانیکی شویم. پکینگ‌ها قطعات ساده و در عین حال کاربردی هستند که برای آب‌بندی در تجهیزات مکانیکی استفاده می‌شوند.

پکینگ پنوماتیک

انواع پکینگ پنوماتیک

پکینگ پنوماتیک بر اساس وظیفه به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند که از جمله می‌توان به سه مورد زیر اشاره نمود:

پکینگ پنوماتیک پیستون

وظیفه این نوع پکینگ حفاظت از پیستون در برابر نشت سیالات در تجهیزات مکانیکی می‌باشد. این پکینگ‌ها در ابتدای سیلندرها قرار می‌گیرند. این نوع پکینگ معمولا در جک‌های هیدرولیکی و پنوماتیکی استفاده می‌شود.

پکینگ پنوماتیک گلویی

پکینگ‌های گلویی از نشت مواد مایع در در جک‌های پنوماتیک جلوگیری می‌کنند. این نوع پکینگ‌ها در ابتدای میله جک‌های پنوماتیک قرار می‌گیرند و حداکثر میزان آب‌بندی در سیلندر جک‌ها را فراهم می‌کنند. همچنین از نشت مواد به سمت خارج جلوگیری می‌کنند تا عملکرد سیلندر را افزایش دهند.

پکینگ پنوماتیک گردگیر

این نوع پکینگ پنوماتیک معمولا از پلاستیک یا لاستیک مصنوعی تولید می‌شود و بیشتر در پیستون‌ها به کار می‌رود و همان طور که از اسمشان پیدا می‌باشد از ورود گرد و غبار به داخل سیلندر جلوگیری می‌کنند و عمل آب‌بندی را نیز تا حدود زیادی انجام می‌دهند. بدنه برخی از آن‌ها فلزی می‌باشد که این نوع فقط در بالای سیلندر نصب می‌شوند و دارای مقاومت بالایی از نظر تحمل فشار می‌باشد.

فروشگاه پنوصنعت عرضه کننده انواع تجهیزات پنوماتیک در بازار تهران

کاربردهای پکینگ پنوماتیک چیست؟

از پکینگ‌های پنوماتیک در آب‌بندی تجهیزات مکانیکی به صورت قطعه داخلی و خارجی استفاده می‌شود. با توجه به نوع عملکرد تجهیزات مکانیکی تعداد استفاده از آن مشخص می‌شود. به طور مثال برای قطعات دارای حرکت رفت و برگشتی مانند پیستون، لازم است از دو پکینگ پنوماتیک استفاده شود چون هر یک از آن‌ها در جهت خاصی آب‌بندی پیستون را به عهده دارند.
به طور کلی مهم‌ترین کاربردهای پکینگ پنوماتیک می‌توان به استفاده آن‌ها در: دستگاه‌های پمپاژ معدن – ابزار‌های دارویی – تولیدات تایر – صنایع خودروسازی – صنایع نظامی – حفاری دریایی – پمپ‌ها و شیرآلات مورد استفاده در صنایع شیمیایی – دستگاه‌های پرس فولاد و… اشاره کرد.

انواع پکینگ پنوماتیک

عملکرد پکینگ پنوماتیک چگونه است؟

به طور کل پکینگ‌ها برای انجام اب‌بندی و عایق‌بندی انواع پیستون‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این محصولات به عنوان آب بند تحت تاثیر فشار اب قرار گرفته و به طور کامل به دیواره پیستون و… می‌چسبند. پس از قرارگیری پکینگ در حفره مخصوص آب‌بندی، توسط پیچ‌های «گلند» یا همان شیار آب‌بندی، به صورت محوری فشرده می‌شوند.  به دلیل پلاستیسیته بودن پکینگ،  به هنگام حرکت نسبی و نیرویی شعاعی که ایجاد می‌شود، باعث تماس پکینگ با شفت می‌شود. عنصر عامل در سیستم‌های پنوماتیک هوای فشرده است. هوا هم یک سیال (البته از خانواده گازها) است؛ هوا، برخلاف روغن هیدرولیک، یک سیال تراکم‌پذیر است؛ یعنی می‌توان آن‌را فشرده کرد.

البته در موارد خاصی ممکن است به‌جای هوای فشرده از گازهای مخصوص دیگری در سیستم پنوماتیک استفاده شود.قسمت‌های تماسی و غیرتماسی مارپیچ شکلی را ایجاد می‌کنند که نقش مهمی در جلوگیری از نشتی سیالات دارند و اصل عملکرد پکنیگ نیز برمبنای همین لایه‌های نازک و مارپیچ شکل بنا شده است. در یک آب‌بندی خوب، اثر «مارپیچی» به خوبی حفظ می‌شود که برای این اصل باید فشردگی به شکل مناسبی انجام شود. همان طور که گفتیم پکینگ‌ها در رده‌ی سیل‌ها متحرک قرار دارند که برای آب‌بندی پمپ‌ها و درزبندی پیستون مورد استفاده واقع می‌شوند. مواد تشکیل دهنده آن‌ها اغلب لاستیک طبیعی یا پلی یورتان می‌باشد.

ویژگی پکینگ‌ها چیست؟

پکنیگ پنوماتیک دارای ویژگی‌های مختلفی می‌باشد و به همین سبب در بخش‌های مختلف صنعت استفاده می‌شود. از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های این قطعات ساده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱-پکینگ‌ها دارای دوام و تحمل بالا در برابر دمای زیاد، سایش و اصطکاک می‌باشند که این ویژگی با کاربرد و محل قرار گیری آن‌ها در تجهیزات مکانیکی رابطه مستقیم دارد.

۲-پکینگ‌ها به خوبی می‌توانند در برابر مواد شیمیایی و زنگ زدگی مقاومت کنند و دچار اسیب نشوند و به همین علت نیازی به تعویض آن‌ها در بلند مدت نمی‌باشد که سبب صرفه جویی اقتصادی نیز می‌شود.

۳-از ویژگی‌های دیگر پکینک‌ها می‌توان به افزایش ارزش عملیاتی سیلندرها و سوپاپ‌هایی که با هوا کار می‌کنند، اشاره کرد.

۴- پکینگ‌ها باعث حفظ سطح فشار مطلوب در سیلندرها و شیرآلات می‌شوند.

۵-این قطعات دارای ابعاد دقیق و نصب آسان می‌باشد.

۶-در برابر تغییر شکل کاملا مقاوم و دارای استحکام کافی می‌باشند.

تاریخ انتشار 1401/05/08

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *